Egy Bécs környéki Zöldveltelini. GV-ről már írtam korábban most egy másik régióból, de ugyanúgy Ausztriából probálok ki egyet. A pince büszkén tünteti fel a cimkén, hogy bizony nekik már a XVII. századból származnak a gyökereik és Beethoven is kedvelte a Grinzingi borászat termékeit.

Azóta már biztosan sok hordó járt a pincében Mayeréknál akik bizony egy igazi klasszikus Heuriger-t működtetnek a pince mellett. A Heuriger egy igazi bécsi csoda. Itthon nem nagyon van megfelelője, valahol a kisvendéglő és a borospince authentikus házasítása, ahol igazi klasszikus bécsi ételeket (rántotthúst, tafelspitzet, pretzel-t vagy zwiebelroastbratent) lehet fogyasztani és mellé tavasztól őszig házi borokat, majd a szüret után mustot is lehet inni. A tradicionálisan deszkaasztalokkal és padokkal berendezett kerthelységekben üzemelő vendéglők mára már akár télen is látogathatóak és mindig azt a különleges hangulatot és vendéglátást biztosítják, amit csak Bécsben láthat az ember.

A Zöldveltelini az osztrák borászok legnagyobb karriert befutott bora. Ez egy szép tiszta, halvány citrom színű fehérbor, melynek illatában friss gyümölcsök, szőlő, citrusok, grapefruit és zöldalma keveredik. Kóstolva a közepesnél nagyobb testű bor, melyet szépen légiesít a szénsav, mely frissítővé, üdévé varázsolja az ízeiben szintén a gyümölcsöket idéző bort. Az íze harmóniában van az illatával. Friss harsogó zöldalma, citrom és grapefruit keveredik benne, egy árnyalatnyi édesség teszi izgalmassá, mely talán inkább szintén a testből származik, de mindenképpen száraz.

Közepesen hosszú utóízével egy kellemes, mérsékelt alkoholtartalmú, friss, könnyű zöldveltelini. Savai kerekek, a vártnál nagyobb testen keresztül is jól érezhetőek, frissítőek.

Minden megvan benne, amit ettől a bortól elvárhatunk, elegáns és jól iható. Hiába az osztrákok általában nagyon értenek ehhez a fajtához. Minden kortya emlékeztet arra a bizonyos különös bécsi hangulatra és eleganciára.

Előételek mellé ajánlanám elsősorban, jól harmonizálhat halakkal, csirkével, de leginkább egy nagy tál spagetti vagy rántott csirkemell mellé tudnám elképzelni.