Az újvilági rizling bearanyozza az estét.

peter lehmann

Egy igazi, fajtajegyes rizling Ausztráliából. A halvány citrom színű bor illatában a citrusok mellett a rizlingre oly jellemző petrolosság fedezhető fel. Igazából vulkanizált gumira vagy gázolajra emlékeztet az illata, de tudjuk, hogy ez fajtajegy az igazi jó rizlingeknél. Izében az érett kora ellenére is élénk savak dominálnak, amihez a közepes test és finom, fanyar gyümölcsösség járul. Lecsengésében karamelles jegyek, enyhe édesség, mely igazán összetett élménnyé varázsolja ezt a bort. Tökéletes társa lehet bármely csirkemellből készült ételnek, jól illik hozzá a kakukkfű és a vaj is, de akár tejszínes szósz mellé is kellemes társaság lehet.

Bár nem bíztam a régi évjáratban, hiszen ez a bor már hat éves is elmúlt, de bizony még akárt tovább is eltartható lenne. A savaiból szinte mitsem vesztett és még talán szebb is, mint a 2007, 2008-as évjáratok. Nemhiába, kiemelkedő évjárat volt a 2005 a Barossa völgyben, és ez még ma is megmutatkozik. Még akár két évig is eltartható lehet, ha valahol rábukkanna a kedves olvasó tárazzon be belőle nyugodtan.

Nekem az egyik nagy kedvencem ez a rizling, mindig öröm kinyitni - eddig még sosem okozott csalódást. Friss, üde, petrolos, frissítő.

Tökéletes!