Már csak egy nap és kezdetét veszi az ország egyik legnagyobb idei boros eseménye, ahol a nemzetközi bor és párlatbemutató mellett néhány rangos hazai pincészet is bemutatja idei legjobb tételeit. Az ilyen borkostolóknak igazából az a lényege, hogy szemben egy egy estés borkostolóval bizony egy délután alatt akár 40-50 különböző bort tudunk megkostólni, összehasonlítani, elemezni.

Választ kapunk végre arra,hogy mi a különbség, ha egy bordeaux blend franciaországban készül, vagy milyen ugyanazon fajtákból, ha egy villányit kostólunk meg. Megnézhetjük, hogy mit tud a Cabernet az újvilágban, és miben különbözik a dél-afrikai shiraz az egerben termelttől, vagy a sauvignon blanc ha újzélandról érkezik, ahhoz képest, ha ugyanezt a szőlőfajtát chile hegyoldalaiban termelik, amit pedig végül az óvilág méltán híres burgundiában híres sauvignon blanc-jával is összekostólhatunk. Igazán az ilyen kostolókon nézhetjük meg, hogy mit jelent, ha egy bor gyümölcsös, ha minerális, testes vagy éppen könnyü. Az erősített borok kedvelői sherry, portói vagy marsala között válogathatnak, párlatok lesznek Franciaországból, ahol az Eau de Vie gyümölcsösségének hódolhatunk, cognacot vagy éppen Brilléktől  az elmúlt hónapban Londonban MW-ok által is elismert pálinkafőzdéből kostolhatunk különlegességeket, akár a spárga vagy a medvehagyma párlatot.

Igazi kavalkádja lesz ez a nemzetközi borvilágnak, tele meglepetésekkel és élményekkel. Szakértők és borkedvelők fogják kalauzolni a vendégeket az egyes asztaloknál, illetve igény esetén biztosan lesz arra is vállalkozó, aki az asztalok között teszi majd ezt meg, hogy eligazodjunk és megfelelő sorredet találjunk Banfi és Zenato vagy a Bisol olasz borkülönlegességei, mint a Brunello, az Amarone, a Baron Philippe de Rothschild francia és chilei ültetvényeiről származó csodák,  a portugál Calem, az Esporao portugál pincészet, Masciarellei vagy a Ramon Bilbao egyszerre, egyidőben talán soha ki nem bontott értékes borritkaságai között. Az egyes pincészetek általában 5-6 bort is bemutatnak az asztalukon. 

Magyarországról pedig igazi kedvenceinket válogattuk, és igyekeztünk a borrégiókra jellemző ízeket és pincéket felmutatni. Itt lesz velünk Villa Tolnay Csobáncról, A Varga birtok az Alföldről, Tornai Somlóról, Vincze Béla prémium válogatása, Polgárbor Villányból, Maurus, Jekl, Font, Pálos Miki Szekszárdi kézműves boraival, a Bodri, Bogdán és Barta, hogy a'B' betűsokkel zárjuk a sort.

A belépő 8 900 Ft-os ára bár magasnak tűnhet, de ezért a bor és gasztro kalandért, ahol 20 000 Ft feletti burgundiai és bordeauxi borok, illetve nemzetközileg elismert nagyborok kerülnek kibontásra igazán nem sok, hiszen a belépő értéke bizony hamar legurulhat a torkunkon. A célunk, hogy bemutassuk a borok sokarcúságát és a nemzetközi bor és párlatpiac néhány csodájára felhívjuk a figyelmet.

Az [origo] borbár és az IFDT most még azzal is megbolondítja az eseményt, hogy meghívta a külföldi borászatok borászait, pincészetek vezetőit, hogy ők meséljenek a boraikról, azok készítéséről, ültetvényeikről, hitvallásukról és akik az asztalok mögött állva igazi és elsőkézből származó információkat fognak adni termékeikről.

A több, mint negyven pincészet összesen 300-nál is több bort fog kiállítani, olyanokat amik egyébként a borbár választékában is megtalálhatóak. A falatokat a Sofitel és a Miele séfjei fogják készíteni, hogy a bor mellé legyen néhány gasztrokulináris különlegesség is. A poharakat Riedeltől hozzuk, míg az ásványvizet a Visegrádi szolgáltatja.

Jegyek korlátozott számban kaphatók, illetve foglalhatóak. Elővételben a Culinarisban, vagy az [origo] borbárban, vagy az info@origoborbar.hu-n.