A Furmint az egyik kedvencem. Ezerarcú, különleges magyar fajta, ami előtt sokak szerint nagy jövő áll. Főként Somlóról és Tokajból lehet nagyobb választékban megtalálni. Most az erdőbényei Béres Birtokról kostolok egyet.

A Béres pincészet birtoka Tokajban igazi furmint specialista. Egyedülállóan szép tételeket mutatnak be ebből a fajtából, legyen szó akár száraz, akár édes borokról. Dűlőszelektált palackjaik borversenyek biztos befutói között fordulnak elő, alap furmintjaik pedig nagyon jó áron szerezhetőek meg.

 

béres furmint cimke

Ma egy 2006-os évjáratú alap Tokaji Furmint került a pohárba. Már nem nagyon lehet kapni a pincénél, még tavaly karácsonykor vettem belőle 12 palackkal és gondoltam most egyet kinyitunk a szép napsütéses őszi nap végén.

Kristálytiszta, halvány citrom színű fehérbor kerül a pohárba az elegáns, klasszikus cimkével ellátott rajnai palackból.

Illatában fehér húsú gyümölcsök a furmintra jellemző aromajegyekkel, vagyis alma, körte, mely mögött sós illat, szikár ásványosság húzódik meg. Emögött pedig az égetett cukor és a vanília illata. Szép komlex illat, kifejezetten tetszik.

Kostolva testes és a közepesnél intenzívebb savak indítják meg a nyálelválasztást. Izjegyeiben az alma, zöldalma, ropogós, friss körte amik előbújnak. Emögött tűnnek elő a fűszeres aromák, a vanília és ízében is van egy egész halvány karamel.

A bornak a savai adnak nagyon szép karaktert. Lekerekedett, nyugodt, de éles savak amik tökéletes választássá teszik akár savanykásabb ételek mellé is. Utóízében is a gyömölcsök maradnak meg illetve itt talán dominánsabbak a fás, fűszeres aromák.

A Furmintot gyakran pecsenyeborként emlegetik, de ez szerintem egy saláta mellett is szépen tud mutatni, de kemény sajtok mellé is szívesen innám. Szerintem még sokáig el lehet tartani, ezek a savak szép hosszú életűek lehetnek a palackban, ugyhogy az idén nem is bontok ki belőle többet, pihenjen csak még a pincében.