Már vártam nagyon a Novembert, na nem azért mert csípem az esőt meg a növekvő fűtésszámlát, hanem azért mert ilyenkor november elején a bisztrók és éttermek elkezdik a 'liba special' menüket tolni és hamarosan érkeznek az újborok. Méghozzá olyan hamarosan, hogy mi itt magyarhonban már november első napjára kihozzuk az első újborokat, amit én most a Culinarisban találtam a hétvégén és gyorsan haza is hoztam két üveggel belőle.

 

Miért is különlegesség ez? Hát mert bizony BEAUJOLAIS az nincs november 18. előtt. Az újboráról híres francia borvidék első piros nedüit ezen a napon lehet először megvásárolni. Bárhol a világon november 18.-án érdemes először keresni a boltokban hiszen előtte sokat kockáztat az a kereskedő, aki polcra meri tenni.

 

De hát itthon nem beaujolais-nek hívjuk, hanem bogyólének, és bizony ez már november elsején simán fellelhető.

 

 

Kibontottam a 2010-es év első borát. A színe szép tiszta halvány rubin. Olyan mint amit a friss bortól vár az ember. Kellemes üde a nyarat idéző látvány után az illata gyümölcsös, mint egy nagy kosár kék, lila és sok-sok piros gyümölcs egy ázott vesszőkosárban, amin néhány muslica telepedett meg.

 

Újborból komplexet még nem kostoltam. Mindig friss, üde, könnyű meggylét idéző napsugaras élmény.

 

Ehhez képest Vylyan Bogyloléje az idei nyár hektikusságát hordozza inkább magában. Illatában van valami állottság, ami lehet a szőlősgazdák aggodalma, vagy a sok eső amit a szőlő kapott, ettől nem kellemetlen de közelében sincs az intenzív meggyillatnak. Inkább olyan ez a Zweigelt-Portugieser házasításából készült újbor, mint valamilyen rafinált pinot noir. Kostólva könnyű, szinte már légies. Kellemesen savas, üdítő élmény, de ízében nem a játékosság inkább valami keserűség, a csapadékos nyáron szőlőben dolgozó borász fáradtságos munkája amit érezni lehet. A kűzdelem, ami eredményezi ezt az érett banános mélyen előbukó ízt és ami elfedi a meggyes, szedres aromákat.

 

Bájos, friss és idei, amitől rögtön különlegesség válik az élmény, de újborhoz képest bizony ez egy olyan újbor, mely előtt fejet kell hajtanunk. Bár szemtelenül fiatalon kostolhatjuk most a kisharkányi, villányi pince borát és még változhat, ha legalább Márton napját (nov. 11.) megvárjuk, de az év első bora bizony izgalmas, váratlan és meglepő újdonságot hozott. Nem mondom, hogy ilyen jót nem ittam, de mindenképpen tiszteletre méltó teljesítmény, hogy legalább készült újbor az idén.

 

Külön elismerés, hogy minden palack árából 50 Ft a vörösiszap katasztrófa áldozataihoz kerül. Mindenképpen ajánlom, de nagy mennyiséget nem érdemes belőle betárazni - nem is készült belőle sok.