A ma estét a Godet cognac-oknak szenteljük.

Az egész napos rohanás után a belvárosban fogom befejezni a napot a Cewi-ben, ahol a konyakoknak szenteljük az estét. A konyakok világát a francia Godet Cognac tulajdonosa mutatja be és a öt különböző palackot fogunk megkóstolni miközben jónéhány infot meg is oszt velünk a konyakok világából és persze a pincészetükről. Jean-Jacques Godet három napot tölt Budapesten és ezalatt sok kíváncsi embernek mutatja be termékeit.

Az első egy izgalmas fehér ital az Antarctica Cognac, amit a Godet egyedülállóan az elkészült és érlelt cognac kezelésével egy speciális eljárással fehérít ki. Jól lehűtve ajánlja fogyasztani és nem sokáig forgatni a szájban, hanem egy húzásra benyomni. Az oroszok imádják a konyak fogyasztásának ezen új, innovativ formáját. Intenzív szőlő illatú ital, kicsit emlékeztet a pálinkára, de máshogy gyümölcsös. A tiszta gyümölcsillat helyett ebben vannak virágok, van vanília és mandula. Édeskés illat, de nem ragad magával. Igazi kuriózumként mutatja be Monsieur Godet, csak náluk láthatunk ilyet. A hirtelen garatra dobott "feles" jó alapozás. Kellemes hosszú utóízt hagy a szájban, az édes mandulás jegyek amik a gyümölcsök után szépen jönnek belőle. Nem fogok rászokni, de örülök, hogy megpróbáltam.

Godet három szőlőfajtából termeli a konyakot: Folle Blanche, Colombard, Ugni Blanc, melyekből az utóbbi a leginkább elterjedt, hiszen az eredetileg minden cognac alapját képező Folle Blanche fajtát a filoxéra vész kiirtotta és ma már kevés Cognac-ház termeli az őshonos fajtát.

A konyak hagyományosan Cognac régióból származik és szőlő alapú ital, ami az alapbor oszlopos lepárlóban történő lepárlásával, érleléssel és végül házasítással nyeri el végső formáját. A Godet ház évi 1 000 000 palackot ad el ebből a nemes nedüből, de ehhez 10 000 000 palacknyi tétel van náluk raktáron, amiből kikeverik a végül értékesítésre kerülő italokat.

A 10 éves 'fiatal csikó' után, ami egy kicsit karcos, friss alapital (Godet VSOP Selection 10 YO) kostoljuk a Godet VSOP Gastronome 21st Century-t az étkezés utáni fogyasztásra tervezték, hogy a zsíros francia fogások gyorsabb lebontásában legyen segítségünkre. Ez egy extra száraz cognac féleség mely valóban hatékonyan segíti az emésztést. A magyar konyha igazi kellemes jó követője lehet. Egy fél deci a Gastronome konyakból 20 perc alatt könnyít a tele gyomor terhein. A cimkén ott szerepel a Fine Champagne megjelölés, mely az alapbor szőlőjének termőterületét jelöli. Szép kerek illata van mézes, virágos, mandulás illat, visszafogottabb, mint gondolnánk, de ízében gyönyörűen mutat édes, gyümölcsös jegyeket, karamelles, mézes háttérízeket. Nagyon szép kerek ital, az édessége ellenére végtelenül száraz a szájat betöltő érzés. Igazán ajánlom.

XO a következő, a konyak mélyebb értékeit mutató 35 éves érlelés után készült ital. Ez már az a cognac amivel várnunk kell, hogy valóban élvezzük a pohárba töltés után. Ennyi idő érlelés és nyugalom után mozgatni, éleszteni kell a konyakot. Mig a Selection Special rögtön kinyílt a pohárban, addig az XO lassan változik és kerekedik. Hársfavirág, lépesméz, érett lédús körte, gyönyörűen hozza a szép cognac jegyeket, virág, gyümölcs és méz.  Szépen összeérett ízek, a gyümölcsös, virágos jegyek mellett az égetett cukros mandula és a méz is megjelenik benne. Az utóíze hosszú kellemes, a szájat szépen betöltő, harmonikus íz. Semmi nem dominálja és minden szépen illeszkedik egymáshoz.

Az utolsó ital a PearAdise a körtelikőrrel kevert cognac ital. A körte, jázmin, a jerikói lonc és a rózsa a négy legkedveltebb illat a hölgyek által Francia országban. Remek alapital long drinkekhez, önmagában minimum jégen szervirozzák. Az illata intenzív körteillat, emlékeztet a vilmoskörte pálinkára: gyümölcsös, parfümös, izgalmas, de egy kicsit a pacsulira emlékeztet. Édeskés, már-már émelygős illat. Izében hozza az illattól elvárt jegyeket. Édes, cukros, nagyon intenzívek az aromái, de egyáltalán nincs mélysége, komplexsége, persze ahogy Monsieur Godet elmondta nem ez volt a cél, hanem konkrétan könnyed nőcis italt akartak csinálni, arra remek, de NO GO, ha valaki konyakhoz hasonlítja ezt.

Godet mutatott mindenfélét ma este. Volt izgalmas, volt felejthetetlen és volt olyan is, amit bár elfelejtenék gyorsan :-) A cognac világába egy remek bevezetés mert az öt ital között mindenki megtalálhatja a kedvencét. Nekem ma a Gastronome és az XO tetszett a legjobban. Itthon még nem lehet kapni a Godet konyakokat, kíváncsi vagyok, hogy a bemutató hatására felkarolja-e őket valaki a magyar piacon. Én örülnék, ha az XO megjelenne a hazai boltok polcain.