Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

St. Andrea pincészet

Egerszalókra készültünk és arra járva nehezen tudtam elképzelni, hogy boros program nélkül érjen véget a hét. Dr. Lőrincz György pincészete a St Andrea bizony néhány sarkokra volt a szállásunkat adó hoteltől, hát kézenfekvő választásnak ígérkezett meglátogatni a 2009-es év bortermelőjét és megnézni, hogy vajon hol is készül az Áldás, az Örökké és a Magyalos Kadarka, melyek mindig jó választásnak tűntek a pesti étlapokon. Hatot akartunk megkostólni, de hála a különböző tempónak és a harmadik negyedik pohár után beindult beszélgetéseknek a szerencsésebbek között kilenc különböző bort kóstoltam meg, melyek sorrendje az alábbi volt:

 

Boldogságos 2009

Napbor 2009

Örökké 2008

Szóláti 131/17 Olaszrizling 2004

Pinot Noir -" csak egy szóval" 2008

Pinot Noir Ferenchegy - "Őrzöm csodálatos álmodat" 2006

Áldás Egri bikavér 2008

Hangács Egri bikavér 2008

Merengő Egri bikavér 2007

 

Egy nagyon jól összeállított sor, amiből lettek új kedvenceim és örülök, hogy belekóstolhattam néhányba, amit már esélyem nincs megvenni, hiszen rég nem kapható. Jó borokat kostoltunk a pincészet szépen kialakított kostolótermében, ahol a betérő látogató meg is vásárolhatja a boraikat. A Napbor és az Áldás továbbra is "best bet" ha megbízható jó minőségű bort keresünk, de számomra új felfedezés volt a gránátos színben pompázó Pinot Noir a Ferenchegyről, ami a kellemes, kerek pinot-s jegyeket hozó bor, illetve igazi rácsodálkozás volt a mandulás, diós, virágos jegyeket felsorakoztató Olaszrizling, mely a birtok Egerszóláti részéről származik és igazi nagykaliberű fehérbor.

Érdemes ellátogatni a St Andreához, ha Eger környékén jár az ember, a szép igényességgel kialakított magyar tölgyfahordókat használó pincészet igazi klasszikus a magyar borgasztronómiában, ami igenis tud újat mutatni, ha testközelből szemléljük.

 

A pincészet várja a látogatókat, boraikat a bortársaság forgalmazza.

1 Tovább

Homonna Édes Hármas 2008

Az édes boroknak bizony megvan a maga helyük az életünkben. Szép befejezése lehet egy vacsorának desszert helyett vagy mellett és bizony ebben a kategóriában is érdemes nézelődni, keresgélni és kostolni.

 

A hétvégén egy hirtelen ötlettől vezérelve nem kértem desszertet, hanem inkább édes borral zártam volna a vacsorát. Hát remek alkalomnak kínálkozott valami tokaji. És igen, tokajban már régóta tudjuk, hogy nem csak az aszukat érdemes kostolni. Homonnát hozták az asztalhoz és bevállalós este lévén jöhetett az édeshármas és Homonna is.

 

Egy szép középcitrom színű bor kerül a pohárba melyet megforgatva is testesnek látunk. Az Erdőbénye és Olaszliszka térségéből származó késői szüretelésű fehérbor elegáns illatokkal rendelkezik, de intenzivnek nem mondanám. Kellemesen gyümölcsös, almás, körtés érett, édes fehérgyümölcsöket mutató illataiban kellemesen elmerülve a mélyén szegfüszeget, kicsi vaniliát lehet érezni. Az igéretes illatot kostoláskor meglepően kellemes telt, testes érzésen átütő, az édes boroknál ritkán érzett játékosságú savak jönnek elő. Kellemesen nedvesítik a szájat, mig a cukor tartalom biztosítja a tökéletes desszertélményt. Izében is a fehér gyümölcsök, a mézes, érett és fűszeres aromák töltik meg a szájat. Almakompót, melyben a szegfűszeg és a fahéj mellett egy rúd vanília és egy karika citrom is főtt.

 

Egyáltalán nem émelygős, hanem friss és édes. A közel ötezer forintos palackára ugyanakkor nem teszi a mindennapok borává.

 

Jó választás desszertek vagy sajtok mellé azoknak, akik most nézelődnek kifelé a száraz borok világából, és akiknek az aszuk jellegzetes íze még nem hódított meg. Biztosan kostolni fogom még ezt a Furmintot.

0 Tovább

Amarone della Valpolicella - Rive Scaligere, 2005

Egy nehezen induló reggelt követően a gyomor a Momotaro csirkés ramenjétől kezdett alakulni és úgy délután négy tájt mindenki megnyugodhatott, hogy túléltem a péntek esti szezonindító Unicum party-t.

 

Ez után a szombat estére tervezett teraszgrill során sokkal visszafogottabb terveink voltak. Némi proseccoval és Hungaria Grand Cuvével terveztük visszaidézni a nyáresték 'smiling bubbles' feelingjét, de az aperol spricchez már határozottan hideg volt, ugyhogy maradtak a natur és brut italok, hogy felkészülhessünk a gömbgrillben sercegő hamburgerekre.

 

Aztán egy hirtelen gondolattól vezérelve maradva a határozottan olasz vonalon (a hamburger is olasz ihletésű volt, hiszen parmezán és rozmaring tették a Gál József által gondosan válogatott darált húst teljessé), pukkant egy üveg Amarone.

 

A Zenato által magasra emelt Amarone mércén ugyan átcsúszott, de stílusában kicsit háziasabb, kevéssé finomhangolt, olyan igazi olasz hektikusságot mutató Amarone ez.

 

A közép rubin színű bor, intenzív illata már kitörtéskor sokat sejtett. Gyümölcsök minden mennyiségben, minden féle érett és vörös és kék gyümölcsök, szeder és mézes meggy. Csillandozza az orrot ahogy egymás után rétegről rétegre jönnek elő a vörösszínű gyömölcskosár illatai. Kortyolva a teste az amaronékhoz mérten ugyan vékonyka, de ízében is szépen hozza a gyümölcsök kavalkádját. Pici fűszer, de inkább a koncentráltsága ami tetszik. A savai bársonyosak és a közepes tanninnal ami tényleg símogat és egyáltalán nem húz nagyon szépen társulnak.

 

Egészen jó kis Amarone és ha hozzátesszük, hogy ez az üveg bizony 16 EUR-ért került hozzánk a Wein & Co. nyári akciójából, hát akkor pedig határozottan jó vásárt csináltunk.

 

0 Tovább

Pálffy Olaszrizling 2008

Nehéz volt a mai nap, ugyhogy hazafelé arra gondoltam, hogy jó ötletnek tűnik egy pohár finom borral zárni. Nem egy ünneplős, kiöltözős és az élmény előtt mélyen meghajlós nagy borra voltam hangolva, hanem valami könnyen érthető, de mégis mélységekkel rendelkező, játékos, de inkább karakteres fehér borra vágytam.

 

Feltúrtam a pincét és a választásom egy Olaszrizlingre esett Pálffy-tól. A balatonfelvidéki pincészet 2008-as rajnai palackba töltött fehérbora talán jó lehet egy ilyen este.  Már néhány hónapja, hogy vettem, és szinte el is felejtettem. Amikor néha a kezembe akadt mindig azt gondoltam, hogy ehhez túl egyszerű az alkalom, máskor meg nem igért eleget a köveskáli olaszrizling. Hát ma kihúztam belőle a dugót és pohárba töltöttem.

 

palffy olaszrizling

 

Szép, halvány citrom színű bor. Szűretlensége ellenére gyönyörűen  csillogó és tiszta. Illatában ígéretes érett fehér gyümölcsök és  gyönyörű sós, ásványos illat. Simogató, kellemes illat, egyáltalán nem szúros vagy kellemetlen.  Tetszik, szép tartalmas, kerek és krémes ízeket ígér.

 

Kóstolva már-már testes fehér bor, aminek  a savai szépek, kerekek, betöltik a szájat, aromái pedig adják az  illatban ígért érett gyümölcsöket de itt már egyértelműen jönnek az  ásványok, a termőterület jellegzetességét visszadó vulkáni hegyek  mélyéről jövő kellemes sós íz. Szép hosszú utóíze sokáig megmarad.

 

Ennek a bornak a krémessége és az ásványossága, ami igazán tetszett. Önmagában fogyasztva pont jó választás volt a mai estére. Ez az a bor, amiből egy pohár mosolyt csal az arcra és elfeledteti a hátunk mögött lévő nap nehézségeit. Önmagában, de akár főétel mellé is jó választás lehet.

 

0 Tovább

winetastic

blogavatar

Borblog borokról borivóknak, kezdőknek és haladóknak.

Utolsó kommentek